Догляд за виноградом на початку весни

Більшість сортів винограду на території України потребує укриття на зиму. Виноградна лоза столових сортів витримує від 16 до 23 градусів морозу. Коренева система боїться промерзання вже від 5 до 10 градусів морозу. Через це лозу, особливо однорічні пагони з вічками, потрібно укривати на зиму. Кореневу систему також не потрібно оголяти.
Методів укриття існує багато:
- влаштування коробів;
- обмотування матеріалом;
- присипка землею.
Не важливо який метод ви оберете, всі мають свої плюси і мінуси, головне захистити від вимерзання та гризунів. Я давно користуюсь найпростішим методом - присипка землею.
Суть методу:
- викопується канавка на штик заступа;
- укладається туди обрізаний і ув'язаний рукав;
- присипається землею на 10 - 15 см.
Цього достатньо для успішної перезимівлі. Якщо багаторічна частина рукава не пригнулась настільки, щоб бути укритою, не страшно - вона переживе.
Був негативний досвід влаштування коробів - миші з'їли майже всі вічка. Більше так не роблю.
Коли відкривати лозу?
Книжки пишуть, що треба відкривати в березні, коли температура вночі -4 градуси, вдень плюсова. Не знаю. Я, коли жив в Миколаєві, відкривав 1 квітня, в Києві відкриваю з 5 по 15 квітня. Вже багато років. І все нормально. Більш раннє відкривання небезпечне нічними заморозками, більш пізнє - проростанням бруньок під землею. Балансуємо. Свої винні сорти, Маркетт та Мускат блау, я вже кілька років не вкриваю. Правда в них і морозостійкість більша: -35 та -28 градусів відповідно. З ними все добре, хотя в 2023 році весняний заморозок прихватив частини не захищені від вітру. Відкрили, просушили, провели остаточну обрізку, ув'язали на нижню проволоку.
Після цього настає час використання засобів захисту рослин (ЗЗР). Без них нікуди, інакше втратите і врожай і самі кущі винограду. ЗЗР бувають хімічні та біологічні. З біологічних ЗЗР крім фітоспорину, настоянок тютюну, бадилля томатів, нічим не користувався. Результати не виправдали надій, через те далі тільки про хімічні ЗЗР.
Остаточну обрізку проводимо з врахуванням кількох факторів, а саме:
- стану лози після зимівлі;
- сорту винограду (коротка обрізка, довга обрізка);
- віку куща;
- наявної відстані до сусіднього куща.
На практиці все простіше:
- сучок заміщення - на 2 вічка;
- плодова стрілка - на довжину наявного місця.
З розрахунком на те, що при нормуванні зайві пагони видалимо.
Після цього проводимо першу обробку винограду фунгіцидом по сплячих бруньках. Це може бути як 3 процентний розчин мідного чи залізного купоросу, препарат Блу голд так і інший мідьвмісний препарат. Така обробка захищає рослини від грибкових захворювань. Від шкідників допоможе Брунька.
На початку набухання бруньок, це зазвичай через тиждень після відкриття лози, проводимо перше підживлення карбамідом (10 грам/відро води, на кущ), та перший полив (3 відра води на кущ).
Автор Леонтій